mmmMAR
Illustratie - grafische vormgeving - zeefdruk

mmmMAR is Gents, houdt van grafische vormgeving en heeft een lichte obsessie voor
papier, architectuur,  kleur,  illustratie & zeefdruk.

In 2013 startte Marieken Hensen met een reeks geïllustreerde gezeefdrukte postkaarten van Gentse gebouwen. Sindsdien is ze iconische gebouwen van andere steden blijven tekenen en zeefdrukken.Mijn naam is Marieken Hensen, ik woon in Gent. Ik werk freelance als grafisch vormgever en daarnaast heb ik ook een zeefdruk atelier waar ik werk aan mijn eigen label met gezeefdrukte producten: mmmMAR. Mijn ontwerpen tonen meestal strakke gebouwen, maar ik tekende ook al landkaarten, lichtgevende poezen en elementen uit het heelal.
Hoe ik begonnen ben ... Wanneer ik reis, hou ik ervan om op zoek te gaan naar een leuk en authentiek souvenir. Vaak is het aanbod jammergenoeg teleurstellend en te industrieel gemaakt. Met mmmMAR wil ik souvenirs maken die fris zijn qua vormgeving gecombineerd met dat gevoel dat een ambachtelijk product opwekt. Een eerlijk product dat met gevoel gemaakt is, een herinnering. Toen ik begon met mmmMAR in 2013, was er in mijn thuisstad Gent maar weinig aanbod in dit gamma. Mijn eerste reeks was dan ook een serie gezeefdrukte postkaartjes van enkele iconische Gentse gebouwen.
Hoe het precies in zijn werk gaat  ... Ik kies een stad en doe dan onderzoek naar welke gebouwen interessant zijn. Ik pik er het liefste gebouwen uit die zowel een bekend stadsgezicht zijn, als ook iets te maken hebben met het leven zelf in de stad (uitgaan, school …). Eerst maak ik een uitgebreid beeldarchief aan, daarna teken ik de gebouwen. Ik teken ze altijd frontaal en zeefdruk alles zelf, steeds in twee kleuren.
Zeefdrukken is zeer intensief. Ik zeefdruk alles met de hand en meng de inkten tot ik de perfecte kleur heb. Ook over de papiersoort of andere materialen die ik gebruik, denk ik lang na. Op zeefdrukvlak ben ik een autodidact. Door de jaren ben ik wel steeds fijner en met meer detail gaan werken en drukken. Ik leer nog iedere dag bij en geef ondertussen ook zeefdrukworkshops in mijn atelier. Naast postkaartjes maak ik ondertussen ook posters, kalenders, tote bags en theedoeken.


“Ce qui frappe dans ce travail artistique, c’est la finesse et l’élégance qui se dégagent des créations. Chaque illustration dispose d’un côté très féminin, épurée, calme et doux. Même les couleurs jouent parfaitement leur rôle de nuancier. On jettera un oeil particulier aux calendriers Gand et Bruges, de vrais petit bijoux. et pas q’une fois.” [Granhari.fr]
Zeefdruk, ook serigrafie genoemd, is een techniek gebaseerd op doordruk. Hierbij wordt de inkt door de open delen van de drukvorm gedrukt. Zeefdruk vindt zijn oorsprong in China tijdens de Song Dynasty [960 – 1279]
in de sjabloondruk. Later werd deze druktechniek in Japan verfijnd.
In Europa wordt zeefdruk omstreeks 1930 meer toegepast.
Back to Top